Citit in Romania


Azi se implineste o luna de la aparitia acestui blog, ocazie cu care le multumesc cititorilor si celor care ma promoveaza pe blogurile lor.

Folosesc de asemenea ocazia pentru a lansa o noua categorie, „Citit in Romania„, care va prezenta carti ce au legatura cu subiectul blogului – consumismul si societatea de consum – fara insa a avea pretentia de a face review de carte in sensul literar sau tehnic al cuvantului.

Deschid seria cu exceptionala carte Minunata lume noua a lui Aldous Huxley – o distopie publicata in 1932 care prezinta o societate tehnologizata care si-a pierdut total legatura cu originile si sensul vietii. Momentul zero al acestei societati este ironic sau nu considerat de autor tocmai anul in care Henry Ford a produs modelul auto T – primul care a transformat autovehicului intr-un bun de masa – Ford insusi devenind de altfel zeul venerat (religios vorbind) al acestei lumi.

O societate impartita in clase sociale categorisite ca alfa, beta, delta, gama, epsilon, in functie de conditionarea psihologica, fiecare programata pentru un anumit tip de inteligenta, ganduri, de munca, de distractie, in care nasterea naturala a fost de mult inlocuita de crescatorii de embrioni. Orice legatura cu lumea veche a fost retezata prin distrugerea legaturii cu trecutul, a oricarei forme de cultura, reflexie, distrugerea memoriei individuale si colective.

Inca de la nastere copiii sunt indoctinati prin „programare sociala” realizata prin hipnopedie cu nenumarate lozinci care ii pregatesc pentru absurda societate in care vor actiona ca niste pioni: „Toti suntem ai tuturor celorlalti”, „Aruncatu-i mai bun ca reparatul”, „Nicicand pe maine nu lasa prilejul de a te distra”, „Civilizat inseamna sterilizat” si multe altele.

O societate in care sentimentele, legaturile de rudenie si relatiile de baza intre oameni nu numai ca au fost minimizate sau inabusite prin conditionare si ca sunt tabu, dar sunt considerate acte antisociale si pedepsite de comunitate ca atare. O societate in care consumul si „distractia” sunt singurele teluri ramase. Orice tentativa de reflexie e inlocuita pentru conditionarea consumului de soma – un drog care transpune consumatorul intr-o lume imaginara, din care se intoarce eliberat de tendintele „deviationiste”.

Sumarizand, cartea prezinta lumea ca pe o imensa masinarie perfecta in care oamenii sunt rotite care nu stiu de ce se nasc, traiesc si mor, in care doar muncesc, consuma si se distreaza. O lume cutremuratoare, care nu mai are nimic uman in ea, dar in care regasim unele dintre deviatiile societatii actuale, in special din zona consumismului. O carte in care vedem efectele controlului si manipularii incununate intr-o societate halucinanta, intr-o „minunata lume noua”.

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Citit in Romania, Societate de consum și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s