In agricultura ne-am intors la punctul zero


Ziarele (zf si ziuaveche) ne aduc vesti bune despre performantele la export ale agriculturii romanesti. Pentru prima data dupa revolutie am ajuns sa exportam cam cat importam (aproximativ de 4 mld eur), ba chiar putin peste, ceea ce e remarcabil, comparand cu situatia din anii trecuti in care importurile erau de cateva ori mai mari fata de exporturi.

Cam atat cu partea buna a stirii. Daca ne uitam la top observam ca exportam produse agroalimentare de baza (porumb, floarea soarelui, grau), insa importam produse inalt prelucrate (zahar, carne de porc şi preparate alimentare), ceea ce inca inseamna ca valoarea adaugata a ceea ce exportam e mica. Cel putin balanta comerciala a schimburilor agricole s-a echilibrat.

Ca exemplu, valoarea fainei obtinute din graul exportat este de cateva ori mai mare, pe cand valoarea painii obtinute din acelasi grau este probabil cu pana la un ordin de marime mai mare. Evident, productia de faina si paine inseamna ambalare, depozitare, logistica, industrie – nu mai e agricultura de baza.

Daca ne gandim bine, aceeasi problema o avem in toate domeniile unde facem productie si comert: exportam lemn / importam mobila de lux, exportam piese auto / importam limuzine, facem outsourcing in software si importam licente.

Legumele si fructele, chiar daca nu intra in acest top 3 al produselor tranzactionate, au si ele o pondere importanta. Nu e o problema ca importam legume, ci ca importam in dauna productiei autohtone.

Potentialul agricol al Romaniei ar fi cu adevarat exploatat prin programe guvernamentale care sa faciliteze producatorilor accesul la piete de desfacere (interne si internationale).

Si acum, o urare indispensabila in agricultura: Sa (ne) plouati bine!

Reclame

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Economie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s