Ultimul stinge lumina


Azi 31 martie se serbeaza Ora pamantului / Earth Hour – un eveniment care incearca sa sensibilizele opinia publica in legatura cu risipa de resurse energetice si efectul ei asuprea planetei – incalzirea globala. Militeaza pentru responsabilitate fata de mediul inconjurator.

A inceput in 2007 la Sydney iar in 2010 a mobilizat 1.3 miliarde de locuitori ai planetei. Mobilizat e totusi mult spus – orasele au participat la miscare – nu toti locuitorii lor, mare parte neauzind de eveniment. Oricum, e ceva. Manifestarile constau in stingerea luminilor pentru o ora in institutii publice, oprirea iluminatului stradal si pe cat posibil a consumului casnic, insotite si de manifestari de strada. Mai multe pe site-ul oficial  OraPamantului.ro

E un bun moment sa iesim din rutina cotidiana, si sa meditam putin la conditia noastra de oameni prizonieri ai societatii de consum, sa ne gandim la alte moduri mai inteligente si utile in care ne-am putea folosi timpul si banii.

Asadar macar pentru o ora (20:30 – 21:30) sa lasam consumismul si risipa de energie, friptanele si gipanele si sa ne uitam la plasme si lcd-uri cu lumanarea.

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Evenimente și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ultimul stinge lumina

  1. bogdan zice:

    domnule, din punctul meu de vedere aceasta chestie cu ora pamantului este o mare hipstereala si cam atat. oricum se recupereaza consumul in urmatoarea ora. plus ca o lumanare consuma mai mult dioxid de carbon ca un bec.
    iar noi aici in romania la cat am stat pe intuneric inainte de 89 am sarbatorit ora pamantului pt toata viata.

    • Ora pamntului e doar un act simbolic, incearca doar sa ne scoata din rutina si sa ne sensibilizeze fata de aceasta problema.
      Intr-adevar, romanii au „aprofundat” statul pe intuneric inainte de ’89, dar tinerii sub 20-25 de ani nici nu mai stiu cine a fost Ceausescu.
      Aceeasi problema si in ceea ce priveste consumul: oamenii au rabdat de foame inainte de ’89 iar acum au cazut in extrema cealalta, „devalizand” magazinele cu ocazia fiecarei sarbatori.

Spune-ti părerea