Earth Overshoot Day


earth_overshoot_dayO luna si o zi la fiecare zece ani – acesta este avansul consumului de resurse fata de potentialul planetei, asa cum reiese din trendul statisticilor facute de Global Footprint Network. De mentionat de asemenea ca Earth Overshoot Day e singura „sarbatoare” cu data variabila (dar predictibila):

În faliment pentru restul anului 2013: Azi, ziua în care nevoile omenirii [pe anul in curs] au depăşit resursele planetei [pentru acest an].

Astăzi, 20 august 2013, marcăm Earth Overshoot Day, ziua în care populaţia din întreaga lume a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera pentru acest an, potrivit Global Footprint Network, o organizaţie ecologică internaţională nonprofit.

Pentru restul anului 2013, funcţionăm astfel în deficit, consumând resursele pe care ar trebui să le folosim în anii următori.

Asemenea unei bănci care evaluează cheltuielile în raport cu veniturile, Global Footprint Network măsoară nevoile populaţiei în raport cu resursele naturale şi serviciile ecologice de care dispune. Datele trag un semnal de alarmă: în opt luni am consumat mai multe resurse şi am eliminat mai mult dioxid de carbon decât ar fi trebuit pentru întregul an.

Earth Overshoot Day este un concept creat de Global Footprint Network, care indica data din an din care începem să trăim “peste propriile posibilităţi” din punct de vedere al resurselor.

În 1993, Earth Overshoot Day a fost pe 21 octombrie în timp ce în 2003, pe 22 septembrie. Având în vedere trendul actual de consum, un singur lucru este cert: În fiecare an, Earth Overshoot Day este mai devreme decât anul anterior.

Sursa: http://www.zf.ro/info/in-faliment-pentru-restul-anului-2013-azi-ziua-in-care-nevoile-omenirii-au-depasit-resursele-planetei-11261807

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Ecologie, Societate de consum și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s