Dupa 20 de euro


Daca tot n-am mai consumat nimic in Romania in ultima vreme, sa vedem cat ne-ar costa sa consumam in Europa. Sau mai bine zis, sa vedem cum difera preturile pentru aceleasi produse de-a lungul (si latul) Zonei Euro.

Un articol din WallStreet.ro (preluat din Business Insider) ne lumineaza in acest sens, aratandu-ne ce putem cumpara cu 20 de euro. Topul celor mai scumpe tari pentru produsele analizate pare a fi format din Olanda, Belgia, Irlanda (nu neaparat in aceasta ordine).

La extrema cealalta avem Portugalia, Slovacia, Malta. Nu surprinde topul (se stie ca nordul e sensibil mai scump decat sudul sau sud-estul), ci diferenta intre preturile extreme, la unele produse ajungand si la de 4-5 ori.

Diferentele sunt si cauzate si de popularitatea anumitor produse in anumite tari. Ce are italianul cu berea sau slovenul cu branza Camembert? Nu prea au, drept pentru care preturile sunt sensibil mai mari acolo.

O solutie de eficientizare a costului pentru cumparator e sa castige banii in tarile scumpe (care au si salarii pe masura) si sa consume in tarile ieftine. Dar numai daca merita dpdv al timpului si costului de deplasare 😉

Reclame

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Retail, Uniunea_Europeana și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dupa 20 de euro

 1. Finante Azi zice:

  Cred ca de asta au si plecat Romanii in vestul Europei. Nu neaparat pentru consumul curent, cat pentru a putea strange bani sa investeasca aici.

 2. Nautilus zice:

  Strict din experienţă:

  Cele mai mari preţuri la alimente din Europa continentală sunt în Franţa. Sunt pur şi simplu nesimţite în comparaţie cu ţările vecine. Exemplu: în supermarket în Paris, un plic cu 10 (zece) felii de salam era 3,5 EUR. În supermarket în Florenţa, un plic cu 40 de felii dintr-un salam aproape identic era 3,08 EUR şi în Bruxelles sau Viena situaţia era cam asemănătoare. În Lisabona era ceva-ceva mai ieftin.

  Cele mai mari preţuri la carburanţi (mai mari ca în Scandinavia) sunt în Italia, prin grija unui oarecare premier Monti, a cărui primă decizie după ce s-a urcat pe tron a fost să umfle accizele, şi aşa mari, cu 30%. 1 litru de benzină 98+ costă peste 2 EUR, înainte de urcarea lui pe tron era 1,80-1,83 EUR.

  În Viena multe alimente sunt mai ieftine ca la noi şi cele mai multe au costuri asemănătoare (o cutie de Ottakringer în mini-market e 0,99 EUR, cam la fel ca o cutie de Heineken la noi).

  Însă tot la austrieci există un mare număr de magazine tradiţionale foarte specializate, cu preţuri oarecum acceptabile, unde se pot găsi produse de calitate bună. Spre exemplu un magazin de produse pentru camping şi pescuit (la noi trebuie să te mulţumeşti cu toate chinezăriile pe care nişte francezi le aduc în Decathlon, ceea ce e o expresie a globalizării 😀 )

  ~Nautilus

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s