Preşedincipele


Pe durata mandatului, Basescu n-a tinut cont de sfaturile lui Niccolo Machiavelli. Plagiez la intamplare din „Principele”, ca nu se recunoaste scrisul lui 😉 .

Cap. XVII. DESPRE NEÎNDURARE ŞI MILĂ ŞI DACĂ E MAI BINE SĂ FII IUBIT DECÎT TEMUT SAU, MAI DEGRABĂ TEMUT DECÎT IUBIT «

Căci despre oameni se poate spune, în general, astfel: că sînt nerecunoscători, schimbători, prefăcuţi şi ascunşi, că fug din faţa primejdiei şi sînt lacomi de cîştig. Dacă le faci bine, sînt de partea ta, dîndu-şi singele, averea, viaţa şi copiii pentru tine, aşa cum am mai spus mai înainte, cît timp nu simt primejdia în preajmă. Dar cum se apropie, se ridică toţii împotriva ta. Iar principele, care s-a bizuit cu totul pe vorbele lor şi care nu mai are cum să se apere, este pierdut. Căci prieteniile obţinute prin bani şi nu prin măreţie şi nobleţe sufletească se cumpără, dar nu există cu adevărat şi nu te poţi folosi de ele la momentul potrivit.

Totuşi, principele trebuie să se facă temut in aşa fel incat, dacă nu-si cîştigă dragostea supuşilor, cel puţin să le evite ura. Fiindcă posibilităţile de a fi iubit şi de a fi uri pot sta foarte bine înspre acestea.

Dar, mai ales, e bine să se ferească să ia averea oamenilor. Căci omul uită mai curînd moartea propriului tată decît pierderea averii.

Daca citea, nesuspendat ramanea. Dar nici Machiavelli n-a vrut sa-i fie consilier. „Frate, frate, da’ branza-i pe bani” – a taxat prompt romanul bugetaro-pensionar razbunator si degraba varsatoriu de sange prezidential. Lasa ca o sa dea romanul in curand „vrabia din mana pe cioara de pe gard” si-o vedea atunci. Sa ma scuze USL-ul pentru apelativ, dar n-am gasit alta rima. Poate gaseste domnu Ponta una originala 😉

Anunțuri

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Viata la blog și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s