Țara în care trăiesc morți vii


Aflu dintr-un articol despre un fapt tragi-comic ce se intampla in India, unde un barbat declarat mort printr-o facatura a rudelor sale (si un fel de decadere din casta) nu reuseste sa dovedeasca absurdul situatiei nici macar pe cale legala. Autoritatile i-au spus ca trebuie sa comita o infractiune pentru a genera documente care sa ateste ca este in viata. Omul e un marunt bucatar de 32 de ani dintr-un sat, care a plecat cativa ani la munca in Mumbai unde s-a insurat, facand un downgrade de casta.

Pentru a dovedi ca e viu, barbatul apeleaza la un gest extrem – stati linistiti, nu incearca sa-si regizeze o sinucidere si nici sa plagieze pe nimeni – a decis sa candideze la presidentia republicii.

==================

Cateva asemanari si deosebiri cu ce se intampla prin Romania.

Ne putem bucura ca exista un stat cu legi mai subrede ca ale noastre. Pe de alta parte, si omul in cauza ar putea sa se bucure ca nu e platitor de taxe si nu e inregimentat in sistem.

Indianul vrea sa dovedeasca faptul ca e viu. Candidatul roman vrea sa dovedeasca faptul ca exista. Presupun ca va candida independent. La ei n-o fi trebuind semnaturi de adeziune? Vreo cateva milioane macar…

Cred ca daca situatia s-ar intampla la noi si daca povestea ar ajunge pe sticla, mai intai la emisiunile de monden de dupa-amiaza, preluata apoi in forta de televiziunile de stiri in prime time, iar seara de antenisti la tocsouri, in cateva saptamani l-ar scoate presedinte. Romanii au nevoie de drame emotionante, nu de politicieni corupti. S-ar putea parafraza atunci cu succes vorba francezilor: „Presedintele a murit, traiasca presedinte!”. Numai sa nu-l acapareze Dan Diaconescu cu partidul TV al ul lui, ca el are alta agenda.

L-ar ajuta bineinteles si o inscenare de sinucidere (pe cat posibil in direct) – orchestrata/alimentata de rudele invidioase. Cu fulare, girofare, declaratii contradictorii, lacrimi si circ. Titluri de genul: „Candiatul mort a incercat sa se sinucida in direct” ar fi cele mai putin agresive.

Si ma intreb atunci, unde-s mai morti cetatenii (civic vorbind), in India sau in Romania? Dupa 23 de ani de pseudo-democratie am ajuns o masa amorfa de feisbukisti unii si de privitori la circ TV ceilalti. Manipulati de politicieni si papusari ascunsi.

Numai sa nu fi plagiat indianul ceva, ca atunci se strica treaba. O simpla reteta de prajituri copiata pusa la CV il da gata, ca doar nu-i la guvernare…

La noi cum ar fi daca l-ar declara pe Adrian Nastase mort? Ar mai trebui sa faca puscarie? Doar a inscenat incercat sa se sinucida. Sa-i rezolve atunci si cu un act de deces si gata, isi va putea vedea linistit de viata, printre noi. Dar sa nu mai ceara atunci sa revina in viata politica (nici macar prin mediumuri) ca nu va fi lasat. Va trebui sa comita o infractiune grava (gen atentat la vreo persoana cu functie mare in stat) pentru a dovedi ca exista si a i se redeschide cazul.

Mai e totusi o diferenta semnificativa intre situatia de la indieni si cea de la noi: la ei candideaza mortii, la noi voteaza mortii.

Reclame

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Viata la blog și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s