Compania Coca-Cola – barometru politic mondial


 Au mai rămas doar două ţări în lume unde Coca-Cola nu face afaceriStiti ce este Myanmar? Este o tara din Asia, una din ultimele 3 tari din lume unde compania Coca-cola nu era prezenta. Dar asta s-a remediat recent, cum ne anunta un articol din ZF.

Decizia grupului de a intra pe piaţa asiatcă vine după ce guvernul SUA a suspendat sancţiunile comerciale aplicate Myanmarului în urma unor reforme democrate aplicate de autorităţile de la Naipyidaw. Statul asiatic a fost guvernat până la finalul anului trecut de o juntă militară.

Celelalte două state sunt Cuba şi Coreea de Nord, cum aflam din aceeasi sursa.

Departe de mine a asocia numele Coca-Cola cu democratia si libertatea. E simbolul capitalismului salbatic si al consumismului. Dar constatam ca doar cele mai crunte dictaturi miltare sau politice sunt inaccesibile aceastei companii, care urmareste, desigur, sa faca profit. Coca-Cola intra pe orice piata inaintea companiilor globale de utlititati sau telecomunicatii.

Prezenta acestei companii intr-o tara (sau mai bine zis lipsa ei) da pana la urma masura regimului politic de acolo. Cele mai crude regimuri politice, recunoscute pentru izolare si  lipsa totala de libertate nu se impaca cu prezenta pana nu de mult a celei mai mari companii din lume. Privind invers, aceste tari sunt cele in care imperialismul capitalist nu are nici un fel de influenta.

Reclame

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Fast Food, Societate de consum și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s