Intre comunism si consumism


La granita intre comunism si capitalism se afla revolutia. Si transformarea. Si filmul. Da’ nu la noi, ci in Germania, la Berlin.

Daca n-ati vazut inca, va recomand filmul Goodbye Lenin din 2003, care surprinde transformarea societatii est germane de la o societare inchisa, comunista intr-o societate capitalista, bazata pe consum, tehnologie, brand, concurenta. O rasturnare totala a vechilor valori, pentru cei tineri naturala, pentru cei in varsta mai greu de acceptat. Botezul est germanilor pentru societatea de consum capitalista. Si o perioada de maturizare si initiere in viata pentru personajul principal.

Cam acelasi lucru s-a intamplat si la noi, numai ca, ce in film este descris pe durata a mai putin de un an, la noi s-a intamplat pe mai bine de 10 ani, pana la inceputul anilor 2000. De… nemtii nu pierd vremea, in plus au avut cateva avantaje: locatie, limba, aceeasi tara, istorie si cultura comuna. Totusi, 45 de ani au lasat ceva urme si la ei, dupa cum se va vedea in film.

Reclame

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Vizionat in Romania și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s