Consumator irational, dar previzibil


V-ati prins desigur, continuam seria Citit in Romania cu cartea Irational in mod previzibil (Predictible irrational) a lui Dan Ariely.

Autorul, un evreu care dupa ce s-a ars cu viata mediocra a omului obisnuit (ars la propriu – la 18 ani a suferit un accident care l-a tinut prin spitale ani intregi si care i-a schimbat radical viata) , a pus mana pe carte si a ajuns profesor de economie comportamenta la o universitate de prestigiu in SUA – MIT.

Nu este neaparat o carte impotriva consumismului, dar economia comportamentala vine cu o abordare diferita fata de economia clasica in ceea ce priveste deciziile de cumparare, motivatiile interne, ascunse, irationale care stau in spatele actiunilor noastre economice, fiind mult mai apropiata de psihologie si sociologie.

In carte Ariely explica pe intelesul cititorului obisnuit mecanisme ale marketingului modern, felul in care alegem intre mai multe oferte comparabile, felul in care reactionam la promotii, de ce ne inghesuim ca gainile la lucrurile gratis, felul in care ne evaluam propriile posesiuni, rolul pe care il are contextul social asupra actiunilor noastre si multe alte lucruri.

Lucruri pe care le facem, pe care nu stim de ce le facem, dar pe care altii stiu cu siguranta ca le facem si profita din plin, redirectionand atentia noastra si influentanandu-ne alegerea.

O lectura placuta si interesnta, cu multe experimente practice, asa cum numai americanii stiu sa scrie.

Domnul Ariely presteaza si in online – are un blog care e si la mine in blogroll la sectiunea straine – asa ca-l puteti urmari indeaproape.

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Citit in Romania și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s