1 Martie – Noroi si lalele olandeze


Putine evenimente de peste an creeaza atata agitatie in piata florilor ca zilele de 1 Martie sau 8 Martie. De ce? pentru ca target-ul este toata populatia de sex feminin. Poate doar inceputul / sfarsitul anului scolar, Valentine’s day sau vreo zi de nume gen Maria, Nicoleta sa creeze cerere comparabila, dar nu egala. Desigur, avem si optiuna martisoarelor, dar parca mai mult copiii o folosesc.

Dincolo de partea emotionanta a zilei de 1 martie, se afla partea practica, pragmatica. Bineinteles, unde e cerere, e si oferta. Comerciantii isi freaca mainile cu nerabdare in asteptarea fericitului moment care le va aduce venituri cat pentru 1-2 saptamani. Evident, nu totul vine de-a gata. E o logistica complicata in spate. Se fac comenzi masive, Set fac livrari uriase. Se munceste, se transpira.

Daca martisoarele nu sunt perisabile si comercializarea lor incepe cu cel putin o saptamana inainte, in cazul florilor situatia se schimba: este un „one day event”. De unde si pretul ridicat. Datorita vremii reci si conditiilor in care sunt depozitate ai surpriza sa se ofileasca pe jumatate pana ajungi sa le oferi.

Daca de bine de rau productia de martisoare e autohtona, in aceasta parte a anului florile sunt importate. Daca sunt lalele, sunt aduse din Olanda. Probabil ca pentru o zingura zi ca 1 martie se importa cateva milioane de fire de flori.

Dar merita! Toata marfa se vinde, toata lumea e multumita. Totul se consuma.

Totusi, cand vad campurile de lalele din imagine si felul in care ajung la noi, prin tot lantul de intermediari, parca-mi vine sa ma fac ecologist.

Anunțuri

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Consumat in Romania, Evenimente și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s