Se întoarce roata? „Made in China” devine „Made in EU”?


Gasiti mai jos un articol din Ziarul financiar despre „infiltrarea” productiei chinezesti in Europa. Interesant lucru e ca si exporturile din EU spre China au crescut cu 50% de la instalarea unui „cap de pod” intr-un port din Grecia.

Pana la urma chinezii vor ajunge sa consume produse europene ca sunt mai trendy, iar europenii produse chinezesti, ca sunt mai ieftine. Si daca ma gandesc bine, nu mai sunt chinezesti de loc, fiind produse in Europa.

Si acum articolul original.

Muncitori lucrează la fabrica de asamblare Great Wall Motors din Bulgaria (AFP)

China pozează în aliatul europei în lupta împotriva crizei datoriilor, dar intenţiile chinezilor sunt mai profunde decât aceştia lasă să se întrevadă. Deşi investiţiile chineze sunt încă timide, Beijingul se infiltrează încet, dar sigur pe piaţa unică europeană.

Dacă în urmă cu trei ani, companiile chineze se orientau spre statele asiatice sau africane pentru delocalizarea producţiei, acum ele sunt din tot mai interesate de producţia în statele membre UE, scrie Le Monde.

China „a pătruns” în Uniunea Europeană prin portul Pireu, din apropierea capitalei Greciei, ţară care de la izbucnirea crizei datoriilor a devenit „călcâiul lui Ahile” al zonei euro. Portul, unul din principalele centre de tranzit ale mărfurilor dinspre Asia spre Uniunea Europeană, este dominat în prezent de compania chineză de transport maritim China Ocean Shipping Company (Cosco) care a achiziţionat în 2009 două din terminalele sale.

De la venirea Cosco în Grecia, exporturile statelor europene către China au crescut cu 50%, dar Beijingul nu doreşte să se oprească aici. Numeroşi oameni de afaceri chinezi şi-au manifestat interesul de a investi în Grecia, mai ales în telecomunicaţii, servicii bancare, construcţii de maşini, echipamente feroviare, imobiliare, fabrici de bere, electronice, textile şi sticlărie.

După Grecia, China s-a orientat spre vecinul ei din nord, Bulgaria, unde constructorul de automobile chinez Great Wall Motors a inaugurat marţi o uzină de asamblare a automobilelor chinezeşti.

În Italia, alt stat măcinat de criza datoriilor, chinezii investesc în extinderea portului din Napoli şi anexarea unui terminal gigant aeroportului din Roma pentru a face faţă fluxului comercial intens dinspre China.

China va investi în viitorul apropiat şi în România, prin construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centrale de la Cernavodă şi prin participarea la proiectul de peste un mld. de euro al construcţiei hidrocentralei de acumulare Tarniţa-Lăpuşeşti din judeţul Cluj.

De asemenea, autorităţile de la Beijing vor să se implice în dezvoltarea unor proiecte importante de infrastructură în Europa, mai ales prin extinderea reţelei de transport rutiere şi feroviare.

„Întreprinderile chineze vor să-şi îmbunătăţească imaginea de producători de bunuri ieftine, dar de calitate îndoielnică. Pentru aceasta, ele încearcă să-şi relocalizeze producţia în Europa”, explică Herve Solignac Lecomte, directorul de comerţ internaţional al filialei franceze a băncii HSBC.

Investitorii chinezi au avut parte însă şi de eşecuri în Europa. Anul trecut, contractul semnat între guvernul polonez şi compania chineză Covec pentru construcţia unei autostrăzi care ar urma să lege Varşovia de Berlin a fost reziliat, la numai un an de la începerea lucrărilor, deoarece partea chineză nu a respectat termenul de finalizare convenit de părţi.

Reclame

Despre Ovidiu

Un (in)formator de opinie https://consumatinromania.wordpress.com
Acest articol a fost publicat în Economie, Uniunea_Europeana și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spune-ti părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s